Saturday, August 14, 2010

Mari kita solat secara sempurna

Salam semua,
Lama betul tak update blog ni, macam kena tinggalkan aje (nampaknye macam tulah). Bukannya apa, sibuk dengan aktiviti harian sepanjang 2-3 bulan yang lalu. Sekarang pun masih lg busy tapi luangkan jugak masa sebab nak berkongsi pasal buku yang dah lama saya baca ni - Solat: Kebaikan Dari Perspektif Sains. Almaklumlah sekarangkan bulan Ramadhan- bulan penuh keberkatan dan rahmat dari Allah s.wt.

Setelah 4 hari puasa, bagaimana agaknya perjalanan Ramadhan tahun ni? Adakah lebih baik atau sekadar buat sebab wajib sahaja. Aku berdoa moga bulan ini, semua dapat mengambil peluang memperbaiki amalan dan mana yang dah baik tu tambahkan lagi amalan. Insyaallah...

Berbalik pasal buku tadi, sebenarnya aku dah pernah post pasal buku ni, tapi tak sentuh secara mendalam pun. Jadi, sesuai dengan Ramadhan ini, aku nak berkongsi dengan mendalam sikit pasal isi buku ni. Seperti yang aku pernah cakap buku ni amat bagus untuk semua umat Islam dalam memperbaiki solat kita, dan apa pentingnya setiap pergerakan dalam Solat kita tu. Insyaallah, harap2 lepas baca ni, semua akan lebih bersemangat untuk menunaikan puasa dan ibadat lain terutamanya Solat Tarawikh.

Mungkin di sini aku akan terangkan setiap pergerakan dalam solat yg kita lakukan akan memberi faedah kepada tubuh badan kita.

1. Kebaikan solat terhadap komposisi badan.

Berdasarkan kajian yang telah dilakukan, orang yang solat dengan sempurna mempunyai tahap kesihatan yang lebih baik. Ini kerana apabila kita melakukan solat, ia umpama senaman ringan kepada badan kita.

Kajian tersebut berdasarkan kepada tabiat lazim sempurna solat iaitu:samada solat cukup 5 waktu; tahap pemahaman dalam bacaan; samada jemaah atau sendirian; kedudukan tulang belakang ketika rukuk samada lurus atau bengkok dan keadaan jari kaki samada dibengkokkan semada sujud, duduk antara dua sujud dan duduk tahiyat akhir.

Jika seseorang yang mengamalkan solat 5 waktu, berjemaah dan mempunyai tahap pemahaman yang baik dalam solat mempunyai tahap kesihatan yang lebih tinggi. Kalau kita rukuk dengan sempurna iaitu meluruskan tulang belakang dapat mengelakkan sakit tulang belakang, serta dapat melembutkan tulang sendi. Membengkokkan jari kaki ketika sujud dan tahiyat akhir pula dapat mengurangkan jisim lemak badan (boleh mengurangkan kandungan lemak dan kolestrol dalam badan). Senang cerita sesiapa yang nak kurus tu boleh la amalkan perkara ni (kalau tak buat dengan betul selama ni).

Dalam buku ini, ada juga disentuh topik mengenai Solat Tarawikh. Keputusan mengenai kajian terhadap solat tarawikh ini menunjukkan peningkatan tahap kesihatan terutama penurunan tahap glukosa dan lemak dalam badan dan juga pertambahan jisim badan tanpa lemak. Solat tarawikh bolehlah disamakan dengan senaman aerobik sederhana bagi diri seseorang.
2. Kebaikan pergerakan dalam solat terhadap jantung manusia

Kajian juga dilakukan pengaruh pergerakan dalam solat seperti: berdiri tegak, rukuk, sujud dan duduk tahiyat terhadap kesihatan jantung manusia. Keputusan ujian menunjukkan kadar denyutan jantung adalah berkadaran dengan jarak jantung dengan graviti. Maksudnya, bila kita berdiri tegak kadar denyutan jantung akan lebih laju sebab jantung perlu mengepam darah ke bahagian kepala dan melawan arah graviti. Apa yang saya faham graviti di sini adalah tanah atau permukaan tempat kita solat. Jadi bila kita rukuk, kadar denyutan nadi lebih rendah sebab jantung dekat dengan graviti. Dan apabila kita bersujud, maka kadar denyutan nadi lebih rendah berbanding kita rukuk sebab jantung kita hanya memerlukan daya sedikit untuk mengepam darah (sebab kepala kita dah berada lebih rendah dari jantung dan darah banyak mengalir ke otak).

Keadaan bila kita bersujud akan menyebabkan urat2 nadi otak dapat menerima lebih banyak darah berbanding biasa (lagipun otak memerlukan bekalan darah yang berterusan) menyebabkan otak bertambah sihat dan cergas. Jadi sujud adalah posisi solat paling baik untuk kesihatan jantung. Ada sebuah hadis yang ditulis di dalam buku ini tapi tak ditulis hadis ini sahih ke tidak (almaklum la aku ni bukan pandai bab2 hadis, nanti salah sebut dosa plak), tapi hadis ni memang biasa dengar (kalau ada sesiapa yang pandai bab ni tolong bagi tau ya...). "Sedekat2 hamba kepada Tuhannya ialah waktu sujud, oleh itu perbanyakkanlah doa ketika itu"

3. Kebaikan rukuk dan sujud tehadap kesihatan pinggang.

Pergerakan dalam solat seperti rukuk dan sujud adalah menyamai beberapa pergerakan stabilisasi (latihan senaman untuk pesakit tulang belakang) dan senaman regangan belakang ( untuk meningkatkan kelenturan badan) yang dapat mengelakkan kecederaan. Keputusan ujian menunjukkan rukuk dan sujud dapat memulihkan dan mengembalikan kenormalan fungsi otot2 spina terutama bagi pesakit tulang belakang.
4. Kebaikan tama'ninah terhadap fungsi otak

Semasa solat kita kena baca ayat2 tertentu dan ini sebenarnya memberi kesan kepada otak. Selain itu semasa solat kita perlu melakukan tama'ninah iaitu berhenti seketika dalam posisi tertentu sebelum bertukar kepada posisi lain. Contohnya bila kita bersujud dan ingin berdiri tegak kita perlu melakukan tama'ninah dahulu. Melalui kajian tersebut dapat ditunjukkan melalui data bahawa tama'ninah memberikan ketenangan kepada orang yang bersolat dan meningkatkan kewaspadaan dan menyediakan minda untuk menghadapi tugasan mental yang lebih berat. Aku mengalami perkara ini sendiri, bila bekerja sepanjang hari dan berhenti untuk solat, selapas solat otak lebih cepat berfikir.

Kajian tehadap isyarat otak sebelum dan selepas solat juga mendapati, selepas solat menunjukkan peningkatan daya penumpuan dan daya ingatan. Perkara ni berlaku kerana kita menumpukan perhatian atau kusyuk dan menolak sebarang gangguan fikiran dari minda kita.5. Kebaikan pergerakan dalam solat terhadap otot.

Semasa kita solat kebanyakan dari otot dan sendi kita akan bergerak. Ini umpama senaman ringan kepada badan. Pergerakan ini sebenarnya memberikan kekuatan otot. Solat juga boleh la diibaratkan terapi perubatan secara berterusan yang dapat memberi manfaat kepada badan.

6. Kebaikan solat kepada masalah disfungsi ereksi(DE) (yang ni khas untuk lelaki!)

Kajian yang dilakukan menunjukkan bahawa, postur semasa solat dapat memberikan kesan positif ke atas pesakit DE iaitu dapat mengaktifkan otot lantai pelvik. Lelaki yang mengalami masalah DE apabila melakukan solat secara sempurna dan cukup 5 kali setiap hari menunjukkan kadar peningkatan tahap ereksi.

Jadi, dari sini kita boleh menilai bagaimana solat kita selama ini. Adakah sempurna dan pergerakan betul? Alhamdulillah bila dah baca buku ni aku faham kenapa ustazah aku masa sekolah dulu suruh rukuk betul2, bengkokkan jari kaki bila sujud. Dari situ aku perbaiki cara solat aku. Insyaallah..kebaikan solat mungkin tak nampak sekarang tapi dalam tempoh yang panjang.

Seperti yang aku canang2kan sebelum ni, buku ni perlu dibaca oleh semua umat Islam. Moga2 kita dapat memperbaiki solat kita. Dan sempena bulan Ramadhan ni, kita menambahkan amal kita terutamanya solat tarawikh yang dapat menambahkan kebaikan kepada kesihatan badan. Insyaallah..di tambah dengan amalan membaca Al-Quran, moga bulan ini memberi seribu ketenangan kepada kita di samping memperoleh rahmat dari Allah. Insyaallah....


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...